Sunday, June 10, 2012

Juunikuu käes- aga suvesooja pole

Alustan postitust traditsiooniliselt: kiire on olnud.  Kuigi jah, tööga on juba lihtsam, lõppes ka soome keel. Kuna elan pingelanguses, siis annab kohe tervis tunda, enesetunne pole kõige parem. Alustasin vesti kudumisega, aga nüüd on asi toppama jäänud, sest tuleb kahandama hakata ja tähelepanelikult õpetust jälgida.
Midagi olen ka lugenud. Marques`i see raamat meeldis isegi enam kui I osa, sest keskendus rohkem Eesti elu kirjeldamisele. Meeldib autori  detailide nägemine ja üldse vaatlusoskus. Ja huvitav on ju teada, kuidas meid kõrvalt nähakse, ja autori respekt eestlaste vastu tuleb ka esile.
Teine kerge lugemine oli Milana "Eesti modelli päevik"- täitsa hea. Meeldis just kirjutaja eneseiroonia ja see, kuidas ta ümbritsevat kirjeldas. Autori ümber puhkes muidugi boleemika, kes see tundmatu on, ja kas sellist modelli üldse olemas on olnud, võib-olla on tegemist hoopis ilukirjandusliku väljamõeldisega. Modellitööst väga palju uut teada ei saanudki, pigem oli see peategelase arengulugu, tema ärakäimine siit väikesest Eestist, suurtesse moepealinnade ellu sukeldumine ja suhted meestega.

Kõige suurema elamuse sain "Nokturnidest", mis koosnes erinevatest juttudest, mida sidus suhe muusikaga ja samas ka mingi kiiks, mis iga loos peategelasega toimus. Peategelasteks olid noored meesterahvad, kes otsivad elus oma kohta, mida polegi kerge leida.

"Džässilaulja " Peategelane on endisest idablokist  pärit muusik, kes esineb nüüd koos orkestriga Veneetsia väljakul. Kord näeb ta väljakul kohvikus istumas oma ema lapsepõlveaegset lemmiklauljat – Tony Gardnerit. Ta läheb vaheajal Tony juurde, et talle öelda, kui olulist osa tema laulud  tema ema elus  mängisid. Tony aga teeb talle ettepaneku saata teda, sest  ta tahab  tema ja naise Lindy 27. pulma-aastapäeva puhul naisele  hotelliakna all laulda.  Nii sõidavadki nad kanalil ja laulavad koos Lindyle, kes tuppa läheb ja nutma puhkeb. Selgub, et nad peavad lahku minema ja lahkumineku põhjuseks on see , et ühel vanal kuulsal mehel pole ometi mõtet nii vana naisega enam koos elada, kuulsus nõuab nooremat väljaannet.
"Olgu vihm või paistku päike" rääkis minategelasest Rayst, kelle endine hea sõber Charlie külla kutsub. Ka Charlie naine oli Raymondi noorusaegne hea sõber. Charlie läheb ise aga minema, kuna nende abielu on parajasti karidele jooksnud ja ta loodab, et naine näeb võrdlusmomendi tõttu Rayga, kui väärt mees Charlie tegelikult on.  Naine arvab millegipärast, et Ray on oma mõttetu elu pärast depressioonis ja haub enesetappu. Ray leiab naise kalendermärkmiku ja enda kohta käiva märkuse. Ta kortsutab selle lehe ja plaanib nüüd koos sõbraga, kuidas sellest puhtalt välja tulla. Sõber soovitab muuta korter selliseks, nagu oleks tal külas käinud nende tuttavad koos suure koeraga, kes siis pahandust hakkas tegema. Naine tuleb enne lubatud aega koju ja näeb, kuidas Ray on toas märatsenud ja keedab pliidil parajasti sõbra vana saabast, et see koerahaisu tekitaks.
Malverni mäed peategelaseks on  noor  muusik, kes käib prooviesinemistel, kuid ei saavuta midagi. Ta sõidab õe juurde mägedesse, kus õde ja õemees peavad väikest söögikohta, mees  on seal vahel tasuta tööjõuna abiks, kuid on kindel, et ta on andekas, kuid teised lihtsalt ei mõista seda. Kord ilmub hommikusöögile üks saksa turistide paar – mees muudkui kiidab kõike, on kõigega rahul, naine aga pirtsutab ja on pahur. Minategelane soovitab neile kättemaksuks üht nõmedat endise õpetaja hotelli. Kord, kui ta mäe peal muusikat teeb, satub abielupaar sinna, naine on muutunud ja kiidab aina teda. Selgub, et ka nemad on muusikud.
"Nokturnis" on peategelane hea džässmuusik, aga nii tema elukaaslane kui produtsent kinnitavad, et ta välimus on mittemidagiütlev ja läbilöömiseks peaks ta plastilise kirurgia operatsiooni laskma teha. Kuna naine läheb ta juurest ühe rikka mehe  juurde, kes on nõus operatsiooni kinni maksma. Mees  satub aga selles luksushotellis, kus peamiselt kuulsustest patsiendid  pärast paranevad, kõrvuti tubadesse kuulsa Lindy Gardneriga, kes on tema arvates täiesti mõttetu naine ja võrdub minategelase jaoks kõige pinnapealse ja sisutuga, mis esimese liiga tegelaste seas on.  Kuid siiski  hakkavad nad suhtlema ja satuvad koos  hotellis hulkudes naljakatesse olukordadesse.
"Tšellistid" räägib noorest lootustandvast tšellistist Tiborist, kelle kutsub enda juurde luksushotelli sviiti üks rikas tundmatu naine. Tibor tunnistab ausalt, et ei ole tema nime varem kuulnud, kuigi ta annab mõista, et ta on tšellovirtuoos. Eloise hakkab  talle tšellotunde andma. Ette aga  ei mängi ise kunagi. Selgub, et ta lõpetas tšellomängu juba 11-aastaselt, kuna sai aru, et tema keskpärased õpetajad lihtsalt rikuks ta annet. “Nendesugused” peavad kokku hoidma ja mitte oma annet raiskama. Aastad mööduvad ja endised tuttavad  näevad Tiborit uuesti, tundub, et ta pole midagi saavutanud ja elab oma väikest elu.

No comments:

Post a Comment