Friday, May 25, 2012

Raamatutest

Olen viimase 3 nädalaga üht-teist ka lugenud. Kuna haarasin raamtukogust kiiruga esimesed teosed, mis huvitavamad tundusid, siis valik polnud päris see, mida lootsin.
Kasutan Rahva Raamatu tutvustusi.
„Mate ja miljon mahla” maalib pildi Lõuna-Ameerikast, nii nagu see kahele noorele eestlasele, Mele Pestile ja Kristjan Jansenile jalgsi, rattaga, busside ja rongidega reisides silma jäi. Lapsest peale kaartidelt ja raamatutest uuritud lemmik-maailmajagu sai üheksa kuu jooksul lähistroopikast jäämägedeni läbi rännatud ja raamatusse pandud, pikituna inimestelt kuuldud lugude ja märkmikuserva visandatud joonistustega.
Kuna mul muidu reisikirju meeldib lugeda, siis ootasin sellelt raamatult ka midagi paremat, aga ei oska öeldagi, mis selle raamatu puuduseks oli, aga lugemine ei sujunud kuidagi ega haaranud kaasa. Tavaliselt ikka midagi jääb meelde, aga sellest raamatust pole 2 nädalat hiljem midagi meenutada
Noor edukas jurist Bill Holden kolib koos abikaasa Becca ja nende nelja-aastase tütre Hollyga hoogsalt arenevasse ja kullasäralisse Shanghaisse – linna, kus on nii tohutut rikkust kui äärmist vaesust, kus aetakse kokku varandusi ja kus välismaalaste abielud dramaatiliselt karile jooksevad. Billi firma majutab Holdenite pere Paradise Mansionsisse – luksuslikku korterelamusse, kuhu Hiina uusrikkad mehed panevad elama oma lisanaised, vapustavad noored kaunitarid nagu JinJin Li, endine kooliõpetaja ja Holdenite pere naaber. Kui Becca satub tunnistajaks tragöödiale, mis näitab talle linna toretsevast pealispinnast täiesti erinevat elu, pöördub ta koos tütrega ajutiselt tagasi Londonisse – ja Bill ning JinJin tõugatakse teineteise käte vahele. Bill tahab olla parem mees kui see miljonär, kes JinJini oma lisanaisena üleval peab. Parem kui kõik need, kes petavad. Ja lõppude lõpuks, kas suudab Bill, olles ise pereta ilma peale jäetud, anda JinJinile midagi paremat, kui naisel varem oli?
„Mu kalleim kaasa” jutustab loo, kus lõpevad seks, romantika ja pime armumine ning algab tõeline armastus. 
Teine raamat oli lihtsalt selline raamat, mida lugeda ajaviiteks, kui väsinud oled. Ei oska öelda, kui palju selle sisu tegelikkusele vastab. Kuna paljude naiste olukord on Hiinas väga vilets, palgatööl käies on vaestel võimatu end ära elatada, siis otsitakse endale mõni rikas valge mees, kelle armukeseks olles on võimalik endale siin elus ka midagi paremat lubada.
Kolmas raamat on nn elumuutmise raamat, aga hästi traditsiooniline ja isegi liiga lihtne: juttu tuleb rahast, elu muutmisest, suhtumisest ellu ja endasse ning ümbritsevasse, eks siis ikka nendest asjadest, mida me juba teame, aga mille vastu suur osa meist ikka eksib ja mis meie elu keeruliseks teevad.
Vast oli Andy viga see, et ta oli pärit närvilisest lääne
tsivilisatsioonist. Igatahes ei turgutanud teda päriselt ka puhkus rohelisel
Bali saarel. Seega päästis otsus vana teadjamehe juurde minna tema elu.
Teadjamehe diagnoos: Andy on hea tervise juures, kuid mitte õnnelik.
Teekonnal, millele Andy nüüd astus, lahustus kildhaaval see kitt, mis tema
hinge oli halvanud. Edasi määras ta ise, kuidas elab – õnnelikuna või mitte.
Raamatu autor Laurent Gounelle otsib ja leiab erilisi inimesi, Ameerika
neurolooge, Peruu šamaane ja Bali tarku – et nad meid õpetaksid. Elama
.
 Üks tsitaat ka raamatust:
„Meil on lastelt tohutult õppida. Vaadake käima õppivat last: arvate tõesti, et ta saab esimese korraga hakkama? Püüab end püsti ajada- ja hopp! Kukub maha. See on valus ebaõnnestumine, aga kohe proovib ta uuesti. Ajab end püsti ja ... kukub taas! Titt kukub umbes kaks tuhat korda, enne kui käima hakkab.“ /----/
„Kui kõik titad oleks nagu teie, kubiseks maailm neljakäpukil käivatest inimestest.“

No comments:

Post a Comment